Valkosipulia terveydeksi
Sinikka Piippo
Valkosipulin tervehdyttävään vaikutukseen on uskottu tuhansia vuosia ja sitä on käytetty
niin kehon kuin mielen
vaivoihin. Sen on uskottu estävän sairauksia ja lisäävän voimaa ja
kestävyyttä. Nykytutkimus on todentanut monet valkosipulin vaikutukset tosiksi.
Valkosipuli sopii moneksi, niin ruokina,
juomina kuin käyttökohteiltaan. Yleensä käytetään
valkosipulikynsiä, joskus myös lehtiä, joko sellaisenaan tai höyryhengitettynä, juomina,
puristemehuna, siirappina,
hunajassa, viinissä, hauteina, teenä, tinktuurana, mutta myös
monenlaisina tabletteina ja kapseleina, kuivattuna vakioituna tai vakioimattomana jauheena,
eteerisinä öljyinä, kuiva- ja vesiuutteina.
Paras terveysvaikutus on pitkällä ja säännöllisellä
käytöllä, annostuksena ½-1 kynsi päivässä. Mitä pienemmäksi kynsi pienitään, sen
enemmän
allisiinia vapautuu. Parasta on murskata raakaa valkosipulia keitettyyn ruokaan
juuri ennen tarjoilua. Tehokkaimmin valkosipulin aromit tulevat esiin puristamalla kynnet
murskaksi valkosipulipuristimella tai tuoreena
pilkottuna. Valkosipulista saa maukasta
yrttiöljyä vaikkapa keittoihin lisättäväksi tai leivän lisukkeeksi voin asemesta.
Valkosipuleilla voi maustaa etikkaa, sinappia ja hunajaa. Kynsien
lisäksi mausteeksi voi
käyttää vihreitä valkosipulin osia ruohosipulin tavoin, esim. leivän päälle ja yrttivoihin.
Valkosipuleita on helppo itsekin kasvattaa. Kynnet istutetaan
tai siemenet kylvetään
keväällä. Varsia voi kasvattaa sisällä kukkaruukussa ympäri vuoden puolittain upottamalla
kynsiä tavalliseen kukkamultaan muutaman sentin päähän
toisistaan. Pimeimpinä
talvikuukausina ruukkuviljelmä kaipaa valaisua esimerkiksi loisteputkella muutamien
tuntien ajan päivässä.
Valkosipuli sisältää satoja
eri aineosia. Suuri osa niistä on haihtuvia öljyjä, mutta myös
löytyy mm. fenoleja, fosfolipidejä, glutationia, B-vitamiineja, folaattia, kaliumia. Sen
alliineista syntyy luonteenomaisen
tuoksuista rikkipitoista sipuliöljyä, mm. allisiinia
allinaasientsyymin vaikutuksesta solujen murskaantuessa, joka metabolisoituu
ihmiselimistössä edelleen. Kuumennuksessa tai höyrytislauksessa
tiosulfinaateista
muodostuu varsinkin diallyylisulfidia (DAS), diallyylidisulfidia (DADS) ja
diallyylitrisulfidia (DATS) sekä ajoeeneja ja vinyyliditiinejä. Valkosipuli tehoaa sekä
kroonisiin
että akuutteihin vaivoihin. Näin flunssakautena sitä kannattaa käyttää
ehkäisemään ja lievittämään flunssaa. Sitä kannattaa syödä, lisätä juomiin, silputa
esim.
talouspaperin sisään ja asettaa mytty yöksi sänkyyn pään lähelle, taikka yöksi sukkiin.
Mursketta voi sekoittaa öljyyn ja pitää rinnan päällä.
Se lyhentää flunssan kestoa.
Valkosipuli torjuu mikrobeja, sieniä ja viruksia. Se tehoaa myös bakteereihin, jotka ovat
tulleet joillekin antibiooteille resistenteiksi. Valkosipuli on limaa irrottavaa
ja hikoiluttavaa.
Se on myös hyvin tehokasta hiivasienitulehdusta aiheuttavaa
Candida albicansia vastaan. Se
estää myös mahahaavaa ja –syöpää aiheuttavan
Helicobacter pyroli´n kasvua.
Tosin se voi
olla liian vahvaa maha- ja pohjukaissuolihaavasta kärsivälle. Ilmeisesti valkosipulilla on
immunostimulanttista vaikutusta ja se lisää ihmisen omia puolustusmekanismeja. Se saattaa
lievittää heinänuhan ja muiden allergioiden oireita.
Valkosipuli on erinomaisen käyttökelpoista ehkäisemään ja auttamaan sydän- ja
verisuonitaudissa. Valkosipulin
parantava vaikutus rasva-arvoihin on selvempi kuin
vaikutus muihin sydän- ja verisuonitautia ehkäiseviin tekijöihin. Valkosipulia voi käyttää
aspiriinin asemesta vähentämään
veren hyytymistaipumusta. Se alentaa korkeaa
verenpainetta laajentamalla verisuonia ja hidastamalla sydämen lyöntinopeutta, rentouttaa
sydäntä ja sileää lihaksistoa. Valkosipuli on verta
ohentavaa ja verihiutaleiden
kokkaroitumista ja LDL-kolesterolin hapettumista estävää, se vähentää ateroskleroottisia
laattoja ja niiden tarttumista toisiinsa. Hyvän eli HDL-kolesterolin
osuus kohoaa.
Ääreisverenkierto ja hapensaanti katkokävelyssä paranevat. Valkosipuli auttaa
laskimovaivoihin ja suonikohjuihin ja lievittää peräpukamavaivoja. Verenkiertoelimistöön
liittyviä tuloksia voi tosin odottaa vasta noin kahden kuukauden säännöllisen valkosipulin
syömisen jälkeen.
Valkosipuli saattaa auttaa painonhallinnassa. Keski-Euroopassa
sitä käytetään
laihdutuslääkkeenä, koska rasva lähtee elimistöstä liikkeelle. Kasvin syöminen vähentää
käymis- ja mätänemisprosesseja
suolistossa joten se helpottaa ruoansulatushäiriöitä ja
ilmavaivoja. Se suojaa suolistoa sieni- ja hiivainfektioilta ja akuuteilta ja kroonisilta
suolistotulehduksilta estämällä patologisten
bakteerien kasvua suolistossa tuhoamatta
luonnollista bakteerikantaa. Valkosipuli auttaa myös verensokerin säätelyssä. Allisiini ja
muut rikkiyhdisteet kilpailevat insuliinin kanssa maksassa, mikä
johtaa vapaan insuliinin
lisääntymiseen veressä, jolloin insuliinia säästävä mekanismi auttaa diabeteksessa.
Valkosipuli auttaa haiman insuliinituotannossa ja lisää insuliiniherkkyyttä.
Ainakin 20 valkosipulin yhdistettä on tutkittu syövän torjunnassa. Sen on tutkimuksissa
todettu vähentävän puolella mahasyöpäriskiä ja peräsuolisyöpää jopa
enemmän. Valkosipuli
estää kasvainten kasvua ja ehkäisee syöpää synnyttävien nitrosoamiinien muodostusta.
Samoin se torjuu karsinogeeneja aktivoivia entsyymejä ja kiihdyttää
sellaisten entsyymien
tuotantoa jotka edesauttavat karsinogeenisten yhdisteiden poistumista elimistöstä, jolloin ne
eivät pääse aiheuttamaan DNA-vaurioita. Valkosipuli on tehokasta ulkoisesti
käytettynä eri
ihovaivoihin kuten haavoihin, paiseisiin, kovettumiin, ihottumiin, hiuspohjan ja kynsien
tulehduksiin, hiustenlähtöön, hilseeseen, lihas- ja nivelkipuihin
. Se parantaa myös ihon
verenkiertoa. Ulkoisessa käytössä kynnet on syytä käyttää öljyssä,
jotta ne eivät ärsytä
liikaa. Liian vahvana valkosipuli voi aiheuttaa jopa rakkuloita iholle. Iensairauksia voi
ehkäistä pureksimalla raakoja kynsiä huolella. Kaikkien näiden edellisten
hyötyvaikutusten
lisäksi valkosipulin uskotaan hidastavan vanhenemista. Se saattaa hidastaa Alzheimerin
tautiin liittyvien amyloidilaattojen kertymistä aivoihin ja parantaa verenkiertovaivoista
johtuvaa muistin huononemista. Aivojen verenkierto elpyy ja ikään liittyvät
verisuonimuutokset hidastuvat. Pitkäaikaisina kuureina valkosipulin uskotaan lievittävän
masennusta,
stressiä ja hermostuneisuutta, auttavan väsymykseen, parantavan
keskittymiskykyä ja nopeuttavan toipilaiden kuntoutusta.