Kirjoituksia

Valkosipuli

Valkosipulia terveydeksi

Sinikka Piippo

Valkosipulin tervehdyttävään vaikutukseen on uskottu tuhansia vuosia ja sitä on käytetty

niin kehon kuin mielen vaivoihin. Sen on uskottu estävän sairauksia ja lisäävän voimaa ja

kestävyyttä. Nykytutkimus on todentanut monet valkosipulin vaikutukset tosiksi.

Valkosipuli sopii moneksi, niin ruokina, juomina kuin käyttökohteiltaan. Yleensä käytetään

valkosipulikynsiä, joskus myös lehtiä, joko sellaisenaan tai höyryhengitettynä, juomina,

puristemehuna, siirappina, hunajassa, viinissä, hauteina, teenä, tinktuurana, mutta myös

monenlaisina tabletteina ja kapseleina, kuivattuna vakioituna tai vakioimattomana jauheena,

eteerisinä öljyinä, kuiva- ja vesiuutteina. Paras terveysvaikutus on pitkällä ja säännöllisellä

käytöllä, annostuksena ½-1 kynsi päivässä. Mitä pienemmäksi kynsi pienitään, sen

enemmän allisiinia vapautuu. Parasta on murskata raakaa valkosipulia keitettyyn ruokaan

juuri ennen tarjoilua. Tehokkaimmin valkosipulin aromit tulevat esiin puristamalla kynnet

murskaksi valkosipulipuristimella tai tuoreena pilkottuna. Valkosipulista saa maukasta

yrttiöljyä vaikkapa keittoihin lisättäväksi tai leivän lisukkeeksi voin asemesta.

Valkosipuleilla voi maustaa etikkaa, sinappia ja hunajaa. Kynsien lisäksi mausteeksi voi

käyttää vihreitä valkosipulin osia ruohosipulin tavoin, esim. leivän päälle ja yrttivoihin.

Valkosipuleita on helppo itsekin kasvattaa. Kynnet istutetaan tai siemenet kylvetään

keväällä. Varsia voi kasvattaa sisällä kukkaruukussa ympäri vuoden puolittain upottamalla

kynsiä tavalliseen kukkamultaan muutaman sentin päähän toisistaan. Pimeimpinä

talvikuukausina ruukkuviljelmä kaipaa valaisua esimerkiksi loisteputkella muutamien

tuntien ajan päivässä.

Valkosipuli sisältää satoja eri aineosia. Suuri osa niistä on haihtuvia öljyjä, mutta myös

löytyy mm. fenoleja, fosfolipidejä, glutationia, B-vitamiineja, folaattia, kaliumia. Sen

alliineista syntyy luonteenomaisen tuoksuista rikkipitoista sipuliöljyä, mm. allisiinia

allinaasientsyymin vaikutuksesta solujen murskaantuessa, joka metabolisoituu

ihmiselimistössä edelleen. Kuumennuksessa tai höyrytislauksessa tiosulfinaateista

muodostuu varsinkin diallyylisulfidia (DAS), diallyylidisulfidia (DADS) ja

diallyylitrisulfidia (DATS) sekä ajoeeneja ja vinyyliditiinejä. Valkosipuli tehoaa sekä

kroonisiin että akuutteihin vaivoihin. Näin flunssakautena sitä kannattaa käyttää

ehkäisemään ja lievittämään flunssaa. Sitä kannattaa syödä, lisätä juomiin, silputa esim.

talouspaperin sisään ja asettaa mytty yöksi sänkyyn pään lähelle, taikka yöksi sukkiin.

Mursketta voi sekoittaa öljyyn ja pitää rinnan päällä. Se lyhentää flunssan kestoa.

Valkosipuli torjuu mikrobeja, sieniä ja viruksia. Se tehoaa myös bakteereihin, jotka ovat

tulleet joillekin antibiooteille resistenteiksi. Valkosipuli on limaa irrottavaa ja hikoiluttavaa.

Se on myös hyvin tehokasta hiivasienitulehdusta aiheuttavaa

Candida albicansia vastaan. Se

estää myös mahahaavaa ja –syöpää aiheuttavan

Helicobacter pyroli´n kasvua. Tosin se voi

olla liian vahvaa maha- ja pohjukaissuolihaavasta kärsivälle. Ilmeisesti valkosipulilla on

immunostimulanttista vaikutusta ja se lisää ihmisen omia puolustusmekanismeja. Se saattaa

lievittää heinänuhan ja muiden allergioiden oireita.

Valkosipuli on erinomaisen käyttökelpoista ehkäisemään ja auttamaan sydän- ja

verisuonitaudissa. Valkosipulin parantava vaikutus rasva-arvoihin on selvempi kuin

vaikutus muihin sydän- ja verisuonitautia ehkäiseviin tekijöihin. Valkosipulia voi käyttää

aspiriinin asemesta vähentämään veren hyytymistaipumusta. Se alentaa korkeaa

verenpainetta laajentamalla verisuonia ja hidastamalla sydämen lyöntinopeutta, rentouttaa

sydäntä ja sileää lihaksistoa. Valkosipuli on verta ohentavaa ja verihiutaleiden

kokkaroitumista ja LDL-kolesterolin hapettumista estävää, se vähentää ateroskleroottisia

laattoja ja niiden tarttumista toisiinsa. Hyvän eli HDL-kolesterolin osuus kohoaa.

Ääreisverenkierto ja hapensaanti katkokävelyssä paranevat. Valkosipuli auttaa

laskimovaivoihin ja suonikohjuihin ja lievittää peräpukamavaivoja. Verenkiertoelimistöön

liittyviä tuloksia voi tosin odottaa vasta noin kahden kuukauden säännöllisen valkosipulin

syömisen jälkeen.

Valkosipuli saattaa auttaa painonhallinnassa. Keski-Euroopassa sitä käytetään

laihdutuslääkkeenä, koska rasva lähtee elimistöstä liikkeelle. Kasvin syöminen vähentää

käymis- ja mätänemisprosesseja suolistossa joten se helpottaa ruoansulatushäiriöitä ja

ilmavaivoja. Se suojaa suolistoa sieni- ja hiivainfektioilta ja akuuteilta ja kroonisilta

suolistotulehduksilta estämällä patologisten bakteerien kasvua suolistossa tuhoamatta

luonnollista bakteerikantaa. Valkosipuli auttaa myös verensokerin säätelyssä. Allisiini ja

muut rikkiyhdisteet kilpailevat insuliinin kanssa maksassa, mikä johtaa vapaan insuliinin

lisääntymiseen veressä, jolloin insuliinia säästävä mekanismi auttaa diabeteksessa.

Valkosipuli auttaa haiman insuliinituotannossa ja lisää insuliiniherkkyyttä.

Ainakin 20 valkosipulin yhdistettä on tutkittu syövän torjunnassa. Sen on tutkimuksissa

todettu vähentävän puolella mahasyöpäriskiä ja peräsuolisyöpää jopa enemmän. Valkosipuli

estää kasvainten kasvua ja ehkäisee syöpää synnyttävien nitrosoamiinien muodostusta.

Samoin se torjuu karsinogeeneja aktivoivia entsyymejä ja kiihdyttää sellaisten entsyymien

tuotantoa jotka edesauttavat karsinogeenisten yhdisteiden poistumista elimistöstä, jolloin ne

eivät pääse aiheuttamaan DNA-vaurioita. Valkosipuli on tehokasta ulkoisesti käytettynä eri

ihovaivoihin kuten haavoihin, paiseisiin, kovettumiin, ihottumiin, hiuspohjan ja kynsien

tulehduksiin, hiustenlähtöön, hilseeseen, lihas- ja nivelkipuihin

. Se parantaa myös ihon

verenkiertoa. Ulkoisessa käytössä kynnet on syytä käyttää öljyssä, jotta ne eivät ärsytä

liikaa. Liian vahvana valkosipuli voi aiheuttaa jopa rakkuloita iholle. Iensairauksia voi

ehkäistä pureksimalla raakoja kynsiä huolella. Kaikkien näiden edellisten hyötyvaikutusten

lisäksi valkosipulin uskotaan hidastavan vanhenemista. Se saattaa hidastaa Alzheimerin

tautiin liittyvien amyloidilaattojen kertymistä aivoihin ja parantaa verenkiertovaivoista

johtuvaa muistin huononemista. Aivojen verenkierto elpyy ja ikään liittyvät

verisuonimuutokset hidastuvat. Pitkäaikaisina kuureina valkosipulin uskotaan lievittävän

masennusta, stressiä ja hermostuneisuutta, auttavan väsymykseen, parantavan

keskittymiskykyä ja nopeuttavan toipilaiden kuntoutusta.